Czosnek w profilaktyce nowotworów - Hurtownia Przypraw - Tanie, Naturalne Przyprawy, Producent

"Przyprawy Świata" Sklep Internetowy

Kategorie
Nowości
Informacje
Polecamy
Tłumacz Google
Bestsellery
Kontakt
P.W.Świat Przypraw
Sklep w Zamościu.
ul.Kilińskiego 79A
22-400 Zamość
tel.846391424  667095726
e-mail:dobreprzyprawy@wp.pl
Czosnek w profilaktyce nowotworów



Czosnek zatrzymuje nowotwór

Żadne inne warzywo nie powstrzymuje tak skutecznie choroby nowotworowej.

Mowa o czosnku, którego właściwości przeciwrakowe zaskakują naukowców. Analizy sugerują, że znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka, przede wszystkim - raka jelita. Badacze nie dysponują stuprocentowymi dowodami potwierdzającymi niezwykłą moc czosnku, niemniej liczne testy laboratoryjne wyraźnie sugerują, że regularne spożywanie tego warzywa powinno być ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej.

O tym, że substancje znajdujące się w czosnku wzmacniają nasz system obronny, wiadomo od dawna. W latach 90 XX w. pojawiły się pierwsze prace sugerujące, że siła lecznicza tych związków może być większa niż sądzono. Czosnkiem zainteresowały się liczne zespoły badawcze. Przede wszystkim próbowano wyjaśnić, jaka dawka wzmacnia komórki człowieka, chroniąc je przed chorobą. Za równie ważny cel uznano sprawdzenie, które organy i tkanki są szczególnie wrażliwe na dietę czosnkową. Jedną z grup badawczych kierował nowozelandzki chemik Rex Munday z Ruakura Research Centre w Hamilton. Doszedł on do wniosku, że optymalna dawka to około pół ząbku czosnku dziennie.

Munday i jego współpracownicy prowadzili eksperymenty na szczurach. Karmili gryzonie różnymi dawkami dwusiarczku dwualilu (DADS) - substancji czynnej w czosnku, która w organizmie ssaka przekształca się w inny związek zwany alicyną charakteryzujący się silnym działaniem bakteriobójczym. Badacze zauważyli, że alicyna i w mniejszym stopniu również inne związki siarki, które znajdują się w czosnku, usuwają z jelit toksyny mogące zainicjować rozwój nowotworu. Podczas jednego z eksperymentów stwierdzono, że najwięcej alicyny wydzielało się u szczura wtedy, gdy dzienna dawka DADS wynosiła 0,03 mg na każde 100 g masy zwierzęcia. Jeśli ten wynik odniesiemy do ludzi - daje to około pół ząbku świeżego czosnku dziennie. Świeżego, bo w wyniku obróbki cieplnej - gotowania, smażenia czy pieczenia - warzywo to traci większość swojej uzdrawiającej mocy i aby osiągnąć podobny efekt profilaktyczny, trzeba by spożyć 10 razy większą dawkę.

Badania nad czosnkiem prowadzili też naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Filadelfii (USA). Podczas wykonanych przez nich eksperymentów dwusiarczek dwualilu zniszczył komórki raka jelita grubego, które pobrano od ludzi i wszczepiono myszom. Zwierzętom trzy razy w tygodniu podawano po 1 mg substancji. Pozytywne efekty terapii pojawiły się po dwóch tygodniach. DADS doprowadził też do zagłady komórek rakowych hodowanych w laboratorium, a pochodzących od osób cierpiących na nowotwory złośliwe okrężnicy, skóry i płuc. - Choć wiele jeszcze pozostaje do wyjaśnienia, większość z nas nie ma wątpliwości, że czosnek wzmacnia układ odpornościowy człowieka - mówi Munday. - Ma to podstawowe znaczenie w walce z nowotworami. Im silniejszy jest organizm, tym skuteczniej może likwidować komórki rakowe. Niektórzy uważają nawet, że czosnek powinien być stosowany nie tylko profilaktycznie, ale wręcz jako lek - dodaje naukowiec.

Mechanizm nękania nowotworu przez substancje zawarte w czosnku nie został dokładnie poznany. Przypuszcza się, że DADS i inne związki siarki tworzą wspólnie kompleks blokujący podział komórek rakowych. W ten sposób hamują wzrost guza nowotworowego i opóźniają wystąpienie przerzutów. Dodajmy, że czosnek ma też inne zalety. Niszczy wiele rodzajów bakterii, grzybów i wirusów atakujących nasz organizm, prawdopodobnie ma też korzystny wpływ na pracę serca, gdyż - jak sugerują niektóre badania - zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Czosnek przeciwdziała zawałowi serca

Co jakiś czas pojawiają się też doniesienia naukowe na temat jego zdolności do opóźniania starzenia i zwalczania nowotworów. Badania ostatnich lat koncentrują się jednak najsilniej na korzystnym wpływie czosnku na serce i układ krążenia.

Najnowsze badania zespołu z Uniwersytetu Johna Mooresa w Liverpoolu wskazują, że ogólnodostępny na rynku preparat z czosnku może obniżać ryzyko zawału serca u osób z chorobą wieńcową. Choroby serca są ciągle na pierwszym miejscu wśród przyczyn zgonów mieszkańców bogatych państw. Z obecnego stanu wiedzy wynika, że większości przypadków chorobom tym można by zapobiec. Nie od dziś wiadomo, że czosnek przyjmowany jest przede wszystkim przez osoby w starszym wieku, bowiem aktywne substancje zwarte w czosnku przeciwdziałają nadmiernej fermentacji, odmładzają organizm, działają antymiażdżycowo, leczą reumatyzm, generalnie oczyszczają organizm z różnych substancji toksycznych i przeciwdziałają w ten sposób powstawaniu różnych chorób pochodnych.

Czosnek zawiera związki nazywane fitocydami (działające bakteriostatycznie i bakteriobójczo), sole mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor, siarka i jod, cynk oraz magnez. Ponadto stanowi bogate źródło witaminy A, B, C, związków cukru, olejków lotnych i innych substancji pochodnych, dających sumarycznie słynny odpychający zapach, który można częściowo zmniejszyć zjadając po jego spożyciu jabłko lub drobno posiekaną pietruszkę.

Preparaty z czosnku mogą pomóc w walce z największym zabójcą w krajach rozwiniętych, jakim są choroby krążenia. Według brytyjskich naukowców obniżają ryzyko zawału serca u osób cierpiących na te schorzenia. Chodzi tu o dojrzały wyciąg z czosnku. Uzyskuje się go w trakcie długiej ekstrakcji (nawet do 20 miesięcy), która wzmacnia jego zdolność do zwalczania wolnych rodników tlenowych. Te cząsteczki są bardzo szkodliwe dla komórek i tkanek - uszkadzają je, przyspieszając starzenie i przyczyniając się do rozwoju nowotworów. Najnowsze badania potwierdziły, że preparat ten ma działanie przeciwzakrzepowe. Wpływa na płytki krwi, które regulują procesy krzepnięcia i w ten sposób chronią nas przed wykrwawieniem się po uszkodzeniu tkanek. U osób młodych i zdrowych płytki swobodnie krążą wraz z krwią po całym ciele. Jednak u ludzi starszych, którzy są najliczniejszą grupą z chorobami serca, stają się mniej ruchliwe i mogą się zlepiać, tworząc zakrzep. Zakrzep taki może z kolei zablokować jedno z naczyń wieńcowych doprowadzających krew do serca i wywołać zawał (czyli obumarcie fragmentu mięśnia sercowego z powodu niedotlenienia). Badacze zaobserwowali, że dojrzały wyciąg z czosnku zmniejsza lepkość płytek i poprawia ich ruchliwość. W ten sposób obniża ryzyko powstania groźnego zakrzepu. Zdaniem autorów pracy, badania te dowodzą, że czosnek można będzie wykorzystać w prewencji zawału serca. Jak podkreślają, preparat z czosnku nie powinien być uważany za alternatywny lek na choroby układu krążenia.

W przyszłości naukowcy planują rozszyfrować mechanizm przeciwzakrzepowego działania czosnku. Chcą też przetestować wpływ czosnku na serce u pacjentów z chorobą wieńcową. Należy pamiętać jednak, że nadmierne spożywanie czosnku może również mieć niekorzystny wpływ na mięsień wątroby, u niektórych osób wywoływać nawet reakcje alergiczne i problemy z układem pokarmowym. (M C)

Czosnek niszczy wiele rodzajów bakterii, grzybów i wirusów atakujących nasz organizm, prawdopodobnie ma też korzystny wpływ na pracę serca, gdyż - jak sugerują niektóre badania - zmniejsza poziom złego cholesterolu http://www.aafp.org/afp/2005/0701/p103.html 

Warto jeść czosnek świeżo rozdrobniony, gdyż najważniejszy składnik rośliny, bakteriobójcza allicyna, uwalnia się podczas rozcierania lub wyciskania. Dotąd nie odkryto szczepów bakterii, które uodporniłyby się na allicynę. Sprawia to, że roślina ta działa przeciwmiażdżycowo, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi i zapobiega utlenianiu tłuszczów w krwiobiegu. Czosnek chroni organizm m.in. przed zawałem serca, udarem mózgu i arteriosklerozą. Substancje antybiotyczne zawarte w czosnku odkażają drogi oddechowe, moczowe, płuca, jamę ustną, a oprócz tego hamują rozwój grzybów i dobrze radzą sobie z leczeniem pleśniawek i drożdżaków. Przed ich działaniem nie potrafią obronić się pasożyty układu pokarmowego, a w szczególności owsiki. Z dobrym skutkiem można go stosować przy biegunkach, wzdęciach i nieżytach żołądka. Naturalny antybiotyk zawarty w roślinie nadaje się także do stosowania zewnętrznego podczas leczenia trudno gojących się ran, grzybic skóry i oparzeń

Chiński czosnek?

Chiny wytwarzają aż 75 proc. czosnku na świecie. Zanim trafi do Europy, musi być poddany procesowi fumigacji. Czyli zagazowaniu bromkiem metylu. Zanim trafi do Polski, każda partia chińskiego czosnku musi być odebrana przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Jak poinformowano nas w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Puławach, każda partia chińskiego czosnku sprzedawanego w puławskich sklepach ma potwierdzenie jej odbioru na granicy. Mówiąc inaczej, czosnek może być sprzedawany, bo kontrolerzy nie mają zastrzeżeń.

Dlaczego Chiński czosnek pleśnieje?

W latach 1994?96 amerykańskie służby sanitarne zakwestionowały duże partie chińskiego czosnku. Powód: brud, pleśń i gromadzenie się owadów.

Natura stworzyła czosnek po to, żeby zwalczał bakterie. Substancje zawarte w czosnku niszczą bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Skoro chiński czosnek pleśnieje, to nie ma żadnej wartości ? mówi prof. Michał Tombak.

Chińskiego czosnku nie należy kupować. Jego wartość biologiczna może być znikoma ? potwierdza prof. Janusz Podleśny z IUNG w Puławach.

Jeszcze dalej idzie prof. Adam Gąsiorowski, prodziekan Wydziału Fizjoterapii Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej w Lublinie, który interesuje się medycyną naturalną.

Znam wyniki badań prowadzonych przez dr Zbigniewa Jóźwika na UMCS. Mówiąc obrazowo, chińskim i polskim czosnkiem potraktowano bakterie chorobotwórcze. Polski je zniszczył. Chiński nie działał ? mówi Gąsiorowski.

Na temat chińskiego czosnku doktor Hałat też nie ma dobrego zdania: - A dlaczego on tak ładnie wygląda? Dlaczego nie kiełkuje chociaż leży w cieple? Bo jest napromieniowany! To radiacyjna metoda konserwacji. Czy szkodliwa? Zdania naukowców są podzielone, ale jedno jest pewne - to co najlepsze w czosnku po napromieniowaniu ginie.

- Klient nie ma żadnej pewności, że żywność którą kupuje jest bezpieczna dla zdrowia, bo służby celne i sanitarne nie radzą sobie z kontrolami - mówi dr Zbigniew Hałat, epidemiolog, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów. - Kiedy wybuchła afera z chińskim mlekiem zawierającym melaminę (wykrytą wcześniej w chińskiej karmie dla psów i kotów) powodującą niewydolność nerek, zabrano się nagle za kontrole. A dlaczego nie sprawdza się innych towarów sprowadzanych z Chin? Przecież od dawna wiadomo, że na polskim rynku są chińskie ryby i owoce morza naszpikowane nitrofuranem - antybiotykiem, który ma działanie m.in. rakotwórcze. Z kolei w chińskim miodzie można znaleźć chloramfenikol. To także antybiotyk - stosowany niegdyś głównie w leczeniu duru brzusznego - mogący zniszczyć szpik kostny.

W czosnku polskim uprawianym z sadzenia jesiennego zawartość tej substancji jest przeważnie wyższa niż w czosnku polskim uprawianym z sadzenia wiosennego. Wpływ na "ostrość" ma również sposób i jakość nawożenia oraz przebieg pogody w okresie wegetacji.

Jak wiadomo w Chinach mamy zupełnie inny klimat odmienny od naszego umiarkowanego. Warto dodać,że czosnek chiński jest również po zborze traktowany specjalnymi substancjami zwanymi inhibitorami wzrostu, aby zahamować proces kiełkowania. Robione jest to po to aby nie obniżyła się wartość handlowa produktu, który musi odbyć daleką drogę zanim trafi do polskiego konsumenta.

Dlaczego polski czosnek jest droższy?

Jest to roślina z rodziny Liliaceae, którą w Polsce ostatnio nękają groźne szkodniki zwane nicieniami. Walka z nimi jest dość kosztowna i trudna. Poza tym czosnek wymaga dość dużych nakładów pracy, co zwiększa koszty produkcji. Musi być dosuszany w suszarniach i czyszczony zanim trafi na bazar czy półkę do sklepu. Zachęcam do uprawy czosnku na własnych działkach, grządkach i w ogrodach. zdrowy, polski Allium

Pewien pan zrobił prosty eksperyment. Posadził kilkanaście ząbków chińskiego czosnku. Wyrósł odrobinę, potem zasechł i zniknął. To było dla niego niezrozumiałe, ten symbol żywotności sam siebie nie potrafił utrzymać przy życiu?! Od znajomego, który uprawia czosnek, dowiedział się istotnych szczegółów. Otóż on również próbował uprawiać ten czosnek i także mu nie wyrósł. Fakt jest taki, że struktura biologiczna została uszkodzona - czosnek stracił zdolność rozmnażania się.

Jak rozpoznać Polski czosnek?

Odmiany czosnku: http://www.nasiona.pl/Czosnek,869.html

Czosnek dzieli sie na:

- czosnek miekkolodygowy, ze spiralnie ukladajacymi sie zabkami, o roznej wielkosci, otoczony duza iloscia bialych lusek, ktore zle obieraja sie, ale zapewniaja dlugie przechowywanie

- czosnek twardolodygowy, zwany czosnkiem zimowym jest sadzony na zimę i ma twardy trzon w srodku tzn. posiada lodyge w srodku glowki, ktora otoczona jest jednym rzędem zabkow o rownej, duzej wielksci, z cienkimi luskami o kolorze lekko fioletowym. Ten rodzaj czosnku nie przechowuje sie dobrze, do 6 miesiecy. Zeby przedluzyc okres dostepnosci jest tez sadzony jesienia. Czosnek ten ze wzgldu na obecnosc lodygi latwo plecie sie w warkocze.

Czym gorzej wygląda tym większa szansa, że to Polski czosnek. Bieluteńki, to chiński. Polski nigdy nie jest śnieżno-biały, ma srebrne i szare smugi, no częściej różowe warstewki w środku. Biały czosnek sadzony jest na wiosne, dostępny w sklepach jesienią.

Nie do końca prawdą jest, że polski czosnek jest mniejszy i różowy, bowiem czosnek sadzony wiosną (podgórski) jest biały, a sadzony jesienią jest różowy. Natomiast czosnek chiński charakteryzuje się miękkimi łupinami, których praktycznie nie trzeba obierać. Najlepiej nie kierować się przy wyborze jego barwą, lecz pofatygować się do działkowiczów, do małych sklepików lub na targowisko, u sprawdzonych sprzedawców

Czosnek lokalny występuje w postaci tzw. warkoczach (sposób wiązania) natomiast ten w pęczkach to chiński.

Trzeba patrzeć na "metki". Dość dobry jest czonsek hiszpański, jest czerwonawy i bardzo mocny. Zimą Polski czosnek jest praktycznie nie do zdobycia, warto więc robić zapas jesienią (przechowywanie wymaga tylko chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia)

Dlaczego nie warto kupować czosnku w hipermarketach?

Eksperyment :

"Zalać octem (kwas octowy 5%) czosnek np. kupiony w Carrefoure jako Polski jest niebiesko zielony nastepnego dnia, identycznie jest z czosnkiem chinskim z Carrefoure.

Czosnek chinski kupiony w Real stoi juz 3 miesiac w identycznej zalewie i jest nadal bialy. Czosnek polski jest takze bialy.

Prosze samodzielnie zrobić takie doswiadczenie zapewne sie uda o czym swiadcza liczne wpisy na wielu forach."

"Zrobiłem nalewkę z chińskiego czosnku (sprasowany czosnek i czysta wódka).

Po pierwszym tygodniu miała kolor niebieski, po następnych coraz bardziej intensywny zielony, płyn był klarowny.

Zrobiłem więc z polskiego czosnku i tego samego gatunku wódki.

Kolor niezmiennie biały, jak odrobina mleka w wodzie, płyn jest lekko zmętniały."

Wniosek: Cześć dostaw czosnku z Carrefoure zawiera jakąś substancje chemiczna która wchodzi w reakcje z kwasem octowym zmieniajac barwe na niebieską lub zieloną o intensywności zależnej od prawdopodobnie ilości tej substancji w czosnku.

Koszyk
...jest pusty

Bestsellery
Promocje
Recenzje
Przyprawa do Marynat 50 G
An _a href="http-
://tthdqkjmxx.c-
om"_inlglt-
ieent_/a_ answer - ..

Ocena: 5/5

document.write('stat4u')
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.