"Przyprawy Świata" Sklep Internetowy

Kategorie
Nowości
Informacje
Polecamy
Tłumacz Google
Bestsellery
Kontakt
P.W.Świat Przypraw
Sklep w Zamościu.
ul.Kilińskiego 79A
22-400 Zamość
tel.846391424  667095726
e-mail:dobreprzyprawy@wp.pl
Przyprawy a glutaminian sodu

Przyprawy a glutaminian sodu

GLUTAMINIAN SODU Glutaminian w gotowych mieszankach przypraw i produktach spożywczych.

Producenci przypraw w Polsce stosują glutaminian sodu w mieszankach przypraw by wzmocnić ich smak i aromat ,oraz jednocześnie smak i aromat potraw nimi przyprawianych . Natomiast   my wierzymy, że są alternatywne sposoby wydobycia wszystkich cudownych smaków z żywności.

 

Glutaminian sodu występuje w niemal wszystkich popularnych pokarmach, fast foodach i żywności przetworzonej. Jest używany jako wzmacniacz smaku taniej, przetworzonej żywności.

 

Bohater dokumentalnego filmu ?Super Size Me?, który żywił się w McDonald?s, po miesiącu miał nadciśnienie i nadwagę.

 

Co to glutaminian?

MSG to substancja, którą nasz organizm rozpoznaje jako białko. Z tego powodu jest wchłaniany bardzo szybko przez nasz organizm. Przy dużej ilości spożywanego MSG, doświadczamy ekscytotoksyczności. Liczne receptory glutaminianu zostały znalezione w systemie elektrycznego przewodzenia serca, a także mięśnia sercowego. Nadmiar produktów ekscytotoksycznych przenoszonych przez żywność, takich jak glutaminian sodu, stymuluje receptory glutaminianu sodu powodując zaburzenia rytmu serca. Jedynym sposobem, aby zapobiec reakcji jest unikanie produktów zawierających glutaminian sodu.

 

Glutaminian można spotkać w takich produktach jak mieszankach przypraw, maggi, kostkach bulionowe, zupki z makaronem, frytki, krakersy, przekąski, chipsy, zupy w proszku, buliony, sosy sałatkowe, hot dogach, hamburgerach, skrzydełkach z kurczaka, gotowych sosach i wielu innych.

 

Ekscytotoksyczność

Dziś wszystko obraca się wokół smaku. Niemal cały przemysł spożywczy sprzedaje nam ten smak sprzedając produkty ekscytotoksyczne.  Ekscytotoksyczność jest patologicznym procesem, w którym dochodzi do uszkodzenia neuronów przez glutaminian i podobne związki chemiczne. Zjawisko ekscytotoksyczności występuje przy udarze mózgu, urazach mózgowia oraz chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne, choroba Parkinsona i choroba Huntingtona. Inne stany, w których może dochodzić do nadmiernej koncentracji glutaminianu wokół neuronów, to hipoglikemia i stan padaczkowy.

 

Nie tak dawno temu przemysł spożywczy sprzedawał produkty, które nie były aż w takim stopniu przetworzone jak ma to miejsce dzisiaj. Dziś w sprzedaży królują gotowe dania.

 

Co na to nauka?

Kwas glutaminowy należy do szerokiej grupy związków glutaminowych, które są źródłem piątego smaku tj. umami oprócz słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Kwas L-glutaminowy jest ważnym neuroprzekaźnikiem (związkiem umożliwiającym przewodzenie impulsów nerwowych) pobudzającym w korze mózgowej ssaków. Niektórzy uważają, że spożywanie MSG, zwłaszcza w dużych ilościach, można wywołać różne efekty uboczne i objawów, w tym (lecz nie ograniczając się do): Bóle głowy, Nudności, Zawroty głowy, Szybkie lub nieregularne bicie serca, Zaczerwienienie lub nadmierne pocenie się, Wysypkę, Drętwienie, Intensywne pragnienie, Ospałość lub senność, Dzwonienie uszu, Mrowienie w ustach. FDA przyznaje, że ludzie z astmą mogą mieć problemy z oddychaniem po spożyciu MSG. W roku 2008 badania wykazały związek między konsumpcją MSG i otyłością. Czy MSG jest bezpieczny? Znowu, ty decydujesz. Ale cokolwiek zdecydujesz, to na pewno nie zaszkodzi zwrócić uwagę na to, co jesz, co znajduje się w żywności, którą jemy ? i jak to oddziałuje na Twoje samopoczucie.

Koszyk
...jest pusty

Bestsellery
Promocje
Recenzje
Bulion Drobiowy 60 G
To dziwne, piszecie ze nie stosujecie glutanianu , a co jest ..

Ocena: 1/5

document.write('stat4u')
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.