"Przyprawy Świata" Sklep Internetowy

Kategorie
Nowości
Informacje
Polecamy
Tłumacz Google
Bestsellery
Kontakt
P.W.Świat Przypraw
Sklep w Zamościu.
ul.Kilińskiego 79A
22-400 Zamość
tel.846391424  667095726
e-mail:dobreprzyprawy@wp.pl
Dobre Przepisy

    Dobre przepisy!                    
  
Shoarma
Składniki
0,5 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego 
1 łyżka oleju.
sok z cytryny.
przyprawa do shoarmy.
Sposób przygotowania.
Mięso pokroić w paski lub kostkę dodać olej sól i przyprawę do shoarmy i pozostawić na kilka godzin w marynacie.Usmażyć lub grilować.Podawać z frytkami.
SMACZNEGO
 
Marchewka po koreańsku.
 
Składniki:
Składniki: 1/2 kg marchwi, 1/2 szklanki oleju sojowego, 2 łyżki octu, 5-7 ząbków czosnku, przyprawa do marchewki po koreańsku.

Jak przyrządzić?
Marchewka po koreańsku jest bardzo popularną potrawą w krajach dawnego ZSRR, jednak bardzo mało znaną w Polsce
. Oferujemy mieszankę przyprawą, która specjalnie została skomponowana dla tej właśnie potrawy. Dodatkowo podajemy przepis dla tych którzy jeszcze nie próbowali tego specjału kuchni europy zachodniej. Do startej na grubej
tarce marchewki ( marchew musi być starta na bardzo długie kawałki, by nie wyszła zamiast surówki paćka ) dodać 3 łyżeczki oleju i 2 łyżki octu, pomieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić na dobę, by potrawa uzyskała właściwy smak
i aromat.


Czas przygotowania:
Jeżeli organizujemy jakąś imprezę to swobodnie można sobie tę sałatkę przygotować dzień wcześniej, wtedy nabiera nawet doskonalszego smaku.
 
 
 Mięso na zurichski sposób
  • Cielęcina -40g
  • Pieczarki -20g
  • Cebula    -1szt  
  • Masło -55g
  • Wino białe-150ml
  • Śmietana 18% -200ml
  • Sok z cytryny -1/2 łyżeczki
  • Natka pietruszki -1 łyżeczka
  • Sól -1/2łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony -do smaku
 
 

Jak przygotować

Pokroić mięso w cienkie paski. Posiekać pieczarki i cebulę. Na rozgrzanym maśle zrumienić mięso, zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu. Przez kilka minut smażyć pieczarki z dodatkiem soku z cytryny. Dodać cebulę i smażyć do zbrązowienia. Wlać wino. Przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać mięso, zmniejszyć ogień - nie dopuścić do zagotowania. Dodać śmietanę oraz pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i odstawić na 2-3 minuty.
 
Mięso mielone duszone z kukurydzą
  • Cebula-1szt
  • Czosnek-1szt
  • Papryka zielona-1szt
  • Pomidor-25 dag 
  • Masło-4 dag
  • Mięso mielone wołowe-30dag
  • Kukurydza konserwowa-1szt
  • Sos Worcester-1łyżka
  • Sól - do smaku
    Cukier -2 łyżeczki
 
  Jak przygotować
Cebulę i 1 ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę, usunąć pestki i też pokroić w kostkę. Na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulkę, czosnek i paprykę. Mieszając smażyć jeszcze przez ok. 5-7 minut. Dodać 1/8 l wody i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem. Po 20 min dodać kukurydzę i pomidory. Do smaku przyprawić sosem worcester, solą i cukrem
 Mięso w sosie marchewkowym.
  • Pierś z kurczaka-0,50kg
  • Marchewka-1kg
  • Por-2szt
  • Wino białe-1szklanka
  • Olej-1 szklanka
  • Sól- do smaku
  • Woda-2 szklanki
Na gorącym oleju podsmażyć pokrojone na kawałki mięso. Dodać pokrojone na plasterki pory i chwilę smażyć razem. Dolać wino i gotować bez przykrycia do wyparowania alkoholu. Następnie dodać 2 szklanki osolonej wody. Wcześniej ugotowaną marchewkę zmiksować na puree.Dodać do mięsa i gotować do miękości.
 
ROSÓŁ Z CHIŃSKIMI PIEROŻKAMI
. Kapusta pekińska +60g
  • Bulion drobiowy+1litr
  • Mięso mielone wieprzowe-20g
  • Sól-do smaku
  • Cukier-1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana-1 łyżeczka
  • Sos sojowy-2 łyzeczki
  • Cebula dymka-2 sztuki
  • Pędy bambusa z puszki-200g
  • Olej sezamowy-2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony -0,3 łyżeczki
  • Jajka- 2 sztuki

    Mąka pszenna chlebowa zwykła-1 szklanka

     

     Mięso przełożyć do miseczki, oprószyć solą (1 łyżeczka) i pieprzem, dodać cukier, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, wyrobić dodając 3-4 łyżki wody. Dymkę umyć, posiekać, pędy bambusa osączyć z zalewy, pokroić na cienkie paseczki. Połowę dymki i bambusa wymieszać z mięsem, dodać olej sezamowy i żółtko, ponownie wyrobić.

    Z mąki, jajka, 2-3 łyżek zimnej wody i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego włożyć łyżeczkę farszu, złożyć razem rogi ciasta, zlepić.

    Kapustę umyć, pokroić w paski. Zagotować wodę, wrzucić kapustę, posolić, gotować 1 minutę, odcedzić. Pierożki ugotować partiami w posolonej wodzie. Bulion podgrzać. Do miseczek włożyć po kilka pasków kapusty, po dwa pierożki, pozostałe pędy bambusa oraz dymkę i zalać wrzącym rosołem
  •   
  •    FRITANGA
    • Wieprzowina- 1kg 
    • Woda - 2 szklanki
    • Mięta cięta - 1 łyżeczka
    • Oregano - 1 łyżeczka
    • Czosnek - 1/2 sztuki
    • Kmin rzymski, kumin- 1 i 1/2 łyżeczki 
    • Pieprz czarny mielony - szczypta
    • Pieprz cayenne -szczypta
    • Sól - 1 łyżeczka
    • Woda - 4 szklanki
    • Jajka - 4 sztuki
    • Cebula - dwie cebule
    • Cebula dymka - 2 sztuki
    • Pomidor 1 i 1/2 szklanki
    • Natka pietruszki -1 łyżeczka
     Pokroić mięso na mniejsze porcje. Zalać zimną wodą i gotować do momentu aż woda wyparuje. Wyjąć mięso. Wymieszać pozostałe składniki za wyjątkiem dymki i jajek. Włożyć do garnka w którym gotowało się mięso. Dodać wodę i mięso. Gotować przez dwie godziny aż potrawa będzie gęsta. Dodać jajka dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać dymkę. Podawać w głębokim talerzu.
     
     
     
     
     
     
     
     
  • Koszyk
    ...jest pusty

    Bestsellery
    Promocje
    Recenzje
    Żurawina 200g
    Amara Sanctuary Resort looks lovely but how_a href="http-
    ://w ..

    Ocena: 1/5

    document.write('stat4u')
    Akceptuję
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.