Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania

Anyż Mielony 30 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Anyż Mielony

Pimpinella anisum

Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jest to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych od czasów starożytnych, zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Istnieją dowody na to, że anyż był używany już 1500 lat p.n.e. w Egipcie. Używali go też Chińczycy, Inkowie, Grecy, cieszył się popularnością wśród Rzymian. Do Polski anyż przywędrował w Średniowieczu, a jego użycie spopularyzował Zakon Benedyktów.

Opis anyżu:

Nasiona anyżu są szaro-zielone, mają wielkość - 4 mm. 

Bukiet: słodki i pachnący.
Smak: podobne do kopru włoskiego, wzbogacony łagodnym smakiem lukrecji.
Skala Ostrości: 1

Przygotowanie i przechowywanie anyżu:

Nasiona szybko tracą smak, więc zaleca się kupować je w całość i chronić przed światłem, trzymając w szczelnym pojemniku. 

Kulinarne zastosowanie anyżu:

Przede wszystkim nie należy mylić anyżu z anyżem gwieździstym, który jest powszechnie używany w kuchni chińskiej. Anyż natomiast jest głównie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest do ryb, drobiu, zup i dań  warzywnych. Wiele napojów alkoholowych i syropów jest aromatyzowanych anyżem.

Kraj pochodzenia Turcja

Produkt może zawierać śladową ilość zbóż zawierających gluten, seler, gorczycę mleko, sezam.

OPAKOWANIE PRODUKTU - DOYPACK ZE STRUNĄ.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl