Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania

Górska Herbata Gojnik 50 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 7,00 zł 7.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Górska Herbata Gojnik

 

Znalezione obrazy dla zapytania gojnik herbata 

 

GOJNIK – WŁAŚCIWOŚCI

Gojnik wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosuje się go w celu podniesienia odporności, przy sezonowych przeziębieniach i w grypie.

Szałwia libańska znajduje zastosowanie jako środek wspomagający przy zapaleniu oskrzeli, czy zapaleniu zatok. Skraca okres trwania tych infekcji. Gojnik posiada również właściwości przeciwkaszlowe.

Oprócz tego redukuje uczucie wyczerpania i zmęczenia, pozytywnie wpływa na regenerację sił, dodając energii i witalności. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek.

 

Oprócz tych cennych właściwości gojnik, pozytywnie oddziałuje na zaburzenia żołądkowo-jelitowe i problemy z nerkami, łagodząc objawy tych schorzeń. W określonych regionach Bałkanów szałwia (a właściwie napar z niej sporządzony) stosowana jest przy problemach z układem krążenia. Reguluje ciśnienie, a także przeciwdziała niedokrwistości Ale to nie wszystkie właściwości. Gojnik posiada również działanie przeciwgrzybicze i dlatego zaleca się go do stosowania w przypadku zakażeń drożdżakiem Candida, przyczyniającym się do powstania grzybicy.

GOJNIK – JAK STOSOWAĆ?

Najwięcej właściwości prozdrowotnych gojnika znajduje się w suszu kwiatowym. Dlatego warto wybierać zasuszone ziele, a nie gotowy sproszkowany produkt. Ponadto należy w odpowiedni sposób przygotowywać napar z gojnika. Łyżkę ziela trzeba zalać gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez mniej więcej 5-10 minut. Napój po przecedzeniu nadaje się do picia, ale równie dobrze można dodać do niego listek mięty, odrobinę cytryny, czy miodu.

Z gojnika można sporządzić również odwar. Łyżkę ziela należy zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować w naczyniu przez 3 minuty. Tak powstały napój można pić ciepły, bądź przestudzony.

Nie ma przeciwwskazań do picia naparu i odwaru z gojnika. Dlatego każdy może zdecydować się na kurację z wykorzystaniem tego cennego ziela. Ponieważ nie zostały przeprowadzone badania, które jednoznacznie obrazowałyby wpływ gojnika na rozwijający się płód, to kobiety w ciąży powinny poradzić się lekarza zanim zdecydują się na zastosowanie szałwi libańskiej.

Trzeba też dodać, że tylko systematyczne picie naparów i odwarów z gojnika może przynieść pozytywne rezultaty prozdrowotne.

Kraj pochodzenia Turcja

Produkt może zawierać śladową ilość zbóż zawierających gluten, seler, gorczycę, mleko, sezam.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl